Hur många jeans säljs i världen varje år?

2221
views
Hur många jeans säljs i världen varje år?
Hur många jeans säljs i världen varje år? Vi har hittat några siffror som visar att det är väldigt kort till månen - i alla fall om man mäter med jeans. | Foto: 2goldi/PaliGraficas/Pixabay CC0 1.0

Hur många jeans säljs det egentligen?

Ett av världens mest populära plagg säljs såklart i massor. Hur många har du till exempel själv? Det är svårt att hitta någon som aldrig haft ett par jeans. Jeans som både är tåligt, snyggt och praktiskt är som gjort för att bli en storsäljare. Men hur många exemplar av denna byxa säljs varje år?

Hur många exemplar av jeans säljs varje år?

Jag har hittat siffror på detta och mycket mer hos amerikanska sajten Statisticbrain. De hämtar i sin tur siffrorna bland annat från World Market Denim Report. Här är några av de mest häpnadsväckande uppgifterna.

Antal sålda jeans i hela världen per år

Om man slår samman all försäljning av jeans i hela världen – hur man nu lyckats med detta så får man fram en rejäl siffra. Antalet sålda denim jeans som säljs årligen i hela välden är 1 240 000 000. Alltså 1,2 miljarder exemplar. För att sätta det i perspektiv så skulle det räcka till 124 par jeans till varje svensk. Varje år!

Flest denim jeans säljs i USA

Kanske inte helt oväntat så säljs det mest denim i Amerika. Där har man hela 39% av marknaden. Väst-Europa står för 20% av den denim som säljs i världen. Två andra stora regioner är Korea och Japan som tillsammans har en 10-procentig del av all försäljning. Resten av världen delar på 31%.

Ett tyg som sträcker sig sju gånger längre än till månen

Många meter denimtyg

En intressant fakta är hur många meter tyg som faktiskt produceras årligen för att kunna tillverka alla denimprodukter. Summan landar på 2 700 000 000 meter, dvs 2,7 miljarder meter. Man väver alltså årligen ett tyg som sträcker sig sju gånger längre än till månen! Tar en rulle på släp och du kan rulla ut den kontinuerligt medan du åker fram och tillbaka till månen tre och en halv gång.

Jeans omsätter miljoner

Hur mycket omsätter den totala försäljningen i världen då? Räknar man in värdet av hela världens försäljning av jeans så handlar det om svindlande $65 200 000 000. Alltså 65,2 miljarder dollar.

Jeansförsäljningen i Sverige per år

Jag har inte hittat några siffror från den svenska branschen gällande hur mycket pengar jeans och denimprodukter omsätter i Sverige under ett år. Man med en miniräknare så är det möjligt att få fram följande siffror utifrån den globala statistiken.

Det säljs jeans i Sverige för miljardebelopp varje år

Av den omsättningen i dollar så står Väst-Europa för 20% enligt sammanställningen. Väst-Europa är ett ganska löst definierat område men om man letar så får man fram att det bor ungefär 400 miljoner i detta område. Om man räknar med att Sverige har ca 10 miljoner invånare så är detta ca 2,5 % av hela Väst-Europa.

Häng med på följande roliga räkneoperation.

  • 65 200 milj dollar x 0,20 (Väst-Europas del av globala marknaden) = 13 040 milj dollar.
  • 13 040 milj dollar 0,025 (Sveriges del av Väst-Europa) = 326 miljoner dollar.
  • 326 milj dollar x 9 (ungefärlig dollarkurs) = 2 934 miljoner kr.

Om vi tänker oss att Sverige köper precis lika mycket denim jeans som övriga Väst-Europa så landar den årliga omsättningen av sålda produkter på 2,9 miljarder per år (!) Detta är troligen en låg siffra då Sverige troligen ligger något eller mycket över genomsnittet när det gäller jeansköp jämfört med övriga länder i regionen.

Hur ser framtiden ut för jeans?

Jag är varken spåman eller avancerad marknadsanalytiker. Men den här frågan klarar jag lätt. Det mesta talar för att världens mest populära plagg är här för att stanna. Det har legat stabilt i över 100 år och jag skulle inte bli förvånad om det stannar på topp under ett hundra tal år till.

Detta är egentligen smått unikt så det inte finns så många motsvarigheter när det gäller plagg som funnit sin plats under så skiftande modeperioder som vi passerat under 1900-talet och fram till idag. Skall du köpa ett plagg till din garderob. Då kan du lugnt se till att köpa ett par jeans. De kommer att vara rätt i minst 100 år till.