Så tvättar du jeans utan att färgen försvinner – tvättguide

3891
views
Foto: RyanMcGuire/Pixabay CC0 1.0

Det kan vara ganska dyrt att köpa ett par riktigt snygga jeans. Det kan också ta ett ett tag att hitta ett par som sitter riktigt bra. Men när man väl gjort det så är det viktigt att ta hand om dem på bästa sätt så de varar länge. Men hur får man dem att hålla sig fina så länge som möjligt?

Frågorna är många. Hur får man jeans att hålla färgen? Skall man tvätta dem överhuvud taget? Om man tvättar dem, hur ofta kan man göra det? Hur torkar man jeans? Kan man slänga in dem i torktumlaren eller torkskåpet? Och hur gör man för att de inte skall krympa och istället hålla formen? Detta är vad många frågar sig. Mer om detta nedan.

Har du köpt ett par riktigt mörka denim jeans så kan du vara nästan säker på att …

 1. De kommer att torrfälla på möbler, händer och andra kläder.
 2. Att fägen kommer att minska och bli tunnare för varje tvätt.

Argh!!! Vad göra? Bara lugn. Här kommer hjälp. Här kommer den ultimata guiden till hur du tvättar och tar hand om dina jeans för att de skall hålla färgen, hålla formen och sitta fint en lång tid framöver.

1. Tvätta dina jeans mer sällan

Det finns de som tycker att man inte skall tvätta sina jeans alls för att bevara passformen och utseendet. I vilket fall inte första halvåret. De flesta gillar dock att tvätta sina jeans.

Det är klart att man till slut behöver tvätta sina jeans men inte ofta som de flesta tror. En tvätt i en tvättmaskin är ett ganska stort slitage för jeans. Därför måste man hålla detta till ett minimum. Det gäller alltså att inte tvätta dem om det inte behövs.

Ser de rena ut så kan det räcka med att vädra dem lite

Ta en titt på dina jeans. Ser de rena ut så kan det räcka med att vädra dem lite för att sedan kunna använda dem ett tag till. Häng ut dem på en stol eller galge ett tag så försvinner lukt och de känns även lite fräschare.

 • Använd flera gånger mellan tvättarna.
 • Vädra jeansen istället.

2. Läs tvättlappen noga

Så tvättar du jeans utan att färgen försvinner - Läs tvättlappenDet finns många modeller och tillverkare. Alla har de några olikheter. Denimtyget kommer nuförtiden i en mängd olika vävningar och färgningar.

Börja med att titta vad som står på tvättlappen i byxan. Där får du bra vägledning hur du skall tvätta dem och hur du håller dem fina.

Oftast står det att Byxan skall tvättas ut och in. Det står även att den skall tvättas separat från andra kläder den första gången. Sedan varierar det lite mellan tvättlapparna. Det brukar också stå att tyget inte är ”färgbeständigt”. Vissa modeller kan till exempel behöva kemtvätt.

Mycket att tänka på och bra att känna till innan du börjar ta hand om din favvo-jeans.

 • Läs tvättrådet innan du tvättar

3. Tvätta jeansen separat

För att inte andra kläder skall missfärgas så skall du tvätta jeansen separat första gången. Låt dem få en egen omgång i maskinen eller ännu hellre tvättbaljan. Det är de första tvättarna de släpper som mest pigment.

 • Skydda dina andra kläder genom att tvätta separat.

4. Handtvätta helst

Inte nog med det, undvik helst att tvätta dina nya jeans i tvättmaskin. Tvättmaskin är bekvämt men sliter oftast mer än en handtvätt gör. Du kan köra ett milt program men bäst för byxan är om du handtvättar. Då bevaras formen bra och slitaget blir minimalt. Knåda tyget när du tvättar och undvik att gnugga för mycket.

 • Handtvätt bevarar formen och färgen

5. Tvätta jeans ut och in

Denimtyget har den mesta färgen på utsidan. Det är också den enda sidan man egentligen ser när man har plagget på sig. Vräng därför alltid byxan innan du tvättar den. Detta skyddar färgen och ytan så gott det går när du tvättar. Detta gäller förresten de flesta kläder som har färg eller tryck på utsidan.

 • Tvätta ut och in skyddar färgen

6. Kallt vatten när du tvättar

Tvätta alltid mörka jeans i kallt vatten. Detta bevarar färgen och gör att byxan håller formen bättre. Så vill du vara på den säkra sidan så tvättar du inte i högre temperatur än 30 grader.

Att tvätta i varm vatten är dåligt för de flesta jeans. Denimtyg är mestadels gjort av bomull och krymper gärna. Det är också lättare att färgen tvättas ur om man använder varmt vatten. Modeller med trådar av Elastan i sig (som gör byxan mer töjbar) gillar inte heller varmt vatten och kan helt förlora effekten.

 • Tvätta i kallvatten
 • Inte över 30 grader

7. Tvätta med vinäger

Här kommer ett tips på hur du kan få dina jeans att behålla färgen längre och inte torrfälla så mycket. Obs! Prova detta på egen risk och kontrollera med de du köpt jeansen av innan du provar. Själv fick jag bra resultat.

Har du svarta jeans så är de lite extra känsliga och har lättare för att bli urtvättade och tappa färgen. Även svarta jeans torrfälller ju ganska rejält.

Häll i ett par deciliter vit hushållsvinäger i det kalla vattnet

Jeans tappar mest färg de första tvättarna. Använd en liten mängd flytande tvättmedel när du skall tvätta. Gör sedan så här. När du tvättar, häll i ett par deciliter vit hushållsvinäger i det kalla vattnet. Detta skall hjälpa till att fixera färgpigmenten i tyget. Det minskar torrfällningen. Detta går att upprepa de första gångerna du tvättar dem. Oroa dig inte för att de skall lukta konstigt. Lukten försvinner när byxan torkat.

Det finns till och med de som rekommenderar att lägga byxan i blöt i badkaret hela natten med vinägerblandningen.

 • Tvätta med vit vinäger för att bevara färgen

8. Låt dem lufttorka

Torka aldrig jeans i torktumlare. Då är risken att det kommer ut något o-igenkännbart som skulle passa någon betydligt mindre person än du själv. Undvik även torkskåp. Häng dem istället i midjan från en byxgalge eller lägg dem platt på en torkställning. Undvik att vika dem när de torkar. Då kan de få fula veck. Nåt som återkommer på alla tvättråd är att inte låta jeansen torka i direkt solljus vilket kan få dem att blekas och tappa färg.

 • Lufttorka
 • Använd inte torktumlare.
 • Häng upp dem i midjan på en byxgalje.
 • Tork dem inte i direkt sol

9. Undvik strykjärn

Fast vem stryker jeans?

Olika typer av stretch-jeans innehåller allt från 1-4 % Elastan. Det är detta som gör dem mindre stela och mer töjbara. Olika fabrikat har olika namn som tex. Hyperflex. Detta är invävt i Denimtyget på olika sätt så har du detta i byxan så skall du inte stryka dem för då förstörs stretchen… fast vem stryker jeans?

 • Jeans behöver inte strykas