Vad är viktigast när du köper jeans – så säger statistiken

1161
views
Vad är viktigast när du köper jeans? - Så säger statistiken hur och vad vi väljer.
Foto: Adriana Velásquez on Unsplash

Vad är viktigast för jeansköparen?

Riktigt rolig fakta från Statisticbrain visar vad som avgör våra inköp. Vilket plagg är populärast och vad är viktigast? Passformen eller utseendet? Här har jag satt ihop några av de intressantaste siffrorna kring våra inköp och val är vi köper jeans. Ta siffrorna med en nypa salt då de oftast avser om den amerikanska marknaden.

Hur många äger ett par jeans?

Ja, jag känner ingen som inte har en hel bunt i garderoben. Nya som gamla. Ung som gammal. Jag har bara siffror för USA men de stämmer ganska bra med min egna upplevelse (som ju är 100%). Frågan är alltså hur många amerikaner som äger ett par jeans. Alltså minst ett par. Här är svaret.

Procent amerikanska konsumenter som äger ett par jeans: 96%

Klänning mer populär än kjol

Hur populärt är det med Jeans jämfört med andra plagg då? Det visar sig att som väntat att jeans ligger stadigt på topp både för män och kvinnor i världen. De står för 27% av kvinnors totala inköp av denim produkter och 38% för mäns inköp. Klänningar är faktiskt mer populärt med 17% än kjolar som står för 9% av de totala. Siffrorna bör avse den globala marknaden men det anges inte klart i källmaterialet.

Denim marknadsandel jfr. andra prod.KvinnorMän
Denim Jeans27%38%
Andra byxor25%31%
Shorts9%14%
Träningsbyxor8%7%
Träningshorts5%10%
Klänningar17%--
Kjolar9%--
Vad är viktigt när du köper jeans? Det beror på hur ofta man har dem på sig.
VAd är viktigast för dig när du köper jeans? Svaret kanske beror på hur ofta du använder jeans. | Foto: StockSnap/Pixbay CC0 1.0

Hur ofta har du på dig jeans?

Personligen så drar jag nog upp genomsnittet rejält. Varje dag är väl inte för mycket? Här har man tagit reda på hur många procent som har på sig jeans till jobbet i genom snitt 4 dagar per vecka. (Tja, det var ju inte så mycket.) Detta kom man fram till.

Procent amerikaner som har jeans på sig till jobbet i genomsnitt 4 dagar per vecka: 60%

Vad är viktigast för den som köper jeans?

Enligt sammanställningen från Statisticbrain så får man fram några intressanta fakta gällande köp intressen med. För kvinnor så är det passformen som är absolut viktigast. För män tycks detta också vara sant med undantaget att de tycker det är nästan lika viktigt att de är bekväma.  Sist kommer hållbarhet för både kvinnor och män.

Viktigast vid köp av Denim JeansKvinnorMän
Passform83%64%
Bekväma75%60%
Utseende71%48%
Pris64%49%
Kvalitet55%46%
Hållbarhet56%45%
Mycket väger in när man köper jeans men hur många jeans har kvinnor och män egentligen? | Foto: jarmoluk/Pixabay CC0 1.0

Hur många jeans har kvinnor och män?

Detta är lite roligt. Gissa först eller frågan en kompis innan du kollar siffrorna. Vissa kanske tycker siffran är liten och andra att den är hemskt hög. Vad tycker du själv? Siffrorna gäller den amerikanska marknaden men stämmer nog ganska bra med den ganska även om amerikanarna är ett jeansälskande folk.

Hur många jeans i genomsnitt äger enAntal
Kvinna7
Man6

Vad kostar ett par jeans i genomsnitt?

Det finns ju väldigt olika prisklasser när det gäller jeans. 1500 kr är inte ovanligt för ett riktigt snyggt par.  Men det finns ju en hel del jeans som har en helt annan prisnivå. Det går ju hitta ett par för runt 300 om man inte är så nogräknad vill säga. Siffror för det amerikanska marknaden ger en liten fingervisning om prisspannet. Här räknar man med att priset för en genomsnittligt par jeans är 45.32 dollar.

Genomsnittligt pris för ett par jeans (USA): $45,32

Vad bestämmer dina egna inköp?

Vad är viktigast när du köper jeans? Är det passformen som de flesta verkar tycka? Är det priset eller kanske hållbarheten? Självklart spelar allt in när man skall välja bland 100-tals modeller men det kan ibland vara bra att välja det man tycker är viktigast innan man surfar runt.

Det är lätt att dras med och göra ogenomtänkta beslut på känsla. Är priset viktigast? Låt då det bestämma när du köper. Är det den rätta färgen som är viktigast för dig? Ja då kanske det får gå före en något högre prislapp.

Lycka till!