Vilken skillnad är det på Slim-fit och Skinny jeans?

5341
views
Vilken skillnad är det på Slim-fit och Skinny jeans?
Många modeller finns det. Men vilken skillnad är det på Slim-fit och Skinny jeans egentligen? Här är svaret. | Foto: C_Scott/Pixabay CC0 1.0

Slim-fit vs. Skinny jeans

Vad är det för skillnad mellan dessa två snarlika modeller egentligen? De kan se ganska lika ut för ögat men vad är olikheterna. Är det någon skillnad på Skinny och Slim-fit jeans egentligen? Jo, så här ligger det till.

Alla märken och tillverkare har sin egna tolkning men man verkar vara överens om några saker som är återkommande på dessa två modeller. De har mycket gemensamt så tänker du köpa ett par Slim-fit jeans så kan det vara bäst att jämföra med ett par Skinny innan du bestämmer dig.

De flesta tighta jeansmodeller har idag någon typ av Spandex, Hyperflex eller töjbart denim-tyg. Detta gör även väldigt åtsittande byxor bekväma och många gånger snyggare i passformen. Här är en kort beskrivning av vad som utmärker dessa två modeller.

Slim-Fit Jeans

Slim-fit jeans följer formerna på den som använder dem. De är åtsittande och tightare än andra jeansmodeller med en ”normal passform”. Detta varierar så klart en del mellan olika tillverkare. De flesta har dock gemensamt att byxbenen smalnar av mot fotöppningen som också sitter tight.

Åtsittande och följer kroppsformen

Slim-fit jeans försöker balansera stil och bekvämlighet. De markerar dina former samtidigt som de fortfarande är bekväma att ha på sig. Uppskattat av de som vill ha en åtsittande look som följer kroppens former på ett snyggt sätt men som ändå går att röra sig i.

 • Följer kroppsformen
 • Tightare än normala
 • Avsmalnande ben
 • Bekväma (om du har rätt storlek på dem)

Skinny Jeans

Om du lägger ett par Skinny jeans bredvid ett par Slim-fit så kan se de väldigt lika ut. Men när du tar på dem så märker du snabbt att de är ganska olika varandra. Det är flera små skillnader som gör att Skinny-modellen känns annorlunda.

Mindre kring höfter och ben än Slim-fit

Ett par Skinny jeans skulpterar också dina former men är ännu tightare än Slim-fit. Ofta går det precis att få foten genom fotöppningen. Modellen har nästan en överdrivet smal passform för att markera hur smal den som bär dem är.

Skinny jeans är framför allt mindre kring höfter och ben än Slim-fit. De sitter tätt kring vaden och fotleden. Många modeller har ett stramare och ett ganska ”elegant” utseende.

Ett tips till killar: det kan blir lite väl trångt i grenen. Om man är rädd om det som sitter där så är det bästa att testa ett par innan du går på en lång galamiddag.

Den stora nackdelen är såklart att det är svårare att röra sig i dem jämfört med ett par Slim-fit jeans. Det kan faktiskt vara svårt att böja sig ner för att knyta skorna. Men vad gör det, bara de sitter bra ;).

Obekvämt eller inte – där råder delade meningar. Tycker du elegans går före bekvämlighet så skall du inte vara rädd att prova att prova ett par Skinny. På rätt person ser de grymma ut.

 • Följer kroppsformen
 • Tightare än Slim-fit
 • Svårare att röra sig
 • Obekväma?

Hur är de andra jeansmodellerna?

När man skall köpa jeans så fastnar man alltid kring frågan om vilken modell man skall ha. Det finns ju en hel del modeller att välja på. Men vad är typiskt för varje modell? Dags att bli expert en gång för alla och lära sig precis vad som är vad.

Detta är namn och uttryck som används på den amerikanska marknaden. Vissa av dem används även här och fler börjar användas på jeans man köper i Sverige.

Varje fabrikat har sina egna specialmodeller med egna namn men de här modellerna finns hos de flesta stora tillverkarna. Här kommer listan.

Bootcut

Gjord för cowboys under 1800-talet. Jeansen behövde vara tillräckligt tighta för att kunna rida i men samtidigt vida i benen så de kunde gå utanpå stövlarna. Modellen har i stort sett inte ändrats sedan dess. Bootcut är normalstora kring midjan och låren men vidare vid vaderna så kängor (alltså boots på engelska) eller stövlar får plats innanför.

 • Raka upptill
 • Lätt utsvängda nertill

Boyfriend Jeans

Sitter lite löst och pösigt med en avslappnad stil som skall se ut att vara ”lånad” från sin kille eller ett plagg som ser ut att vara gjort för män. Det här är en populär modell som faktiskt funnits med ett tag. Både Marilyn Monroe och Madonna har synts med Boyfriend jeans och hjälp till att göra  modellen populär. På senare år har den också blivit en flitigt använd bland amerikanska världsstjärnor och artister som till exempel här med Katie Holmes.

 • Lite oversized
 • Skall sitta löst

Tapered

Namnet betyder avsmalnande och liknar slim-modeller ganska mycket. En lösare passform upptill och en lätt konisk  passform från låret ner mot vaden. Detta ger dem ett ”avsmalnande” intryck som namnet beskriver. Precis som Slim-fit så är de en elegant modell som känns uppklädd.

 • Avsmalnande ben från låret till vaden
 • Lösare passform upptill

Straight

Straight betyder rak. Det här är en av de mest klassiska modellerna som aldrig blir omodern. Rak passform är nog den typen som många uppfattar som ”vanliga” jeans. Den håller sig rak över låret och blir inte smalare eller bredare vid vaden. De har en ”rak” passform helt enkelt – därav namnet Straight.

 • Rak modell
 • Uppfattar som ”vanliga” jeans

Slim-Straight

Slim-Straight utgår från Slim-fit men är något rakare i modellen. För de som är lite smalare och ändå vill ha en ”klassisk” rak stil så är detta mitt i prick. Modellen är något smalare kring låren och därefter rakare ner mot vaden. Utan att varken vara avsmalnande eller utvidgande som andra modeller. Här är målet slimmat och klassiskt.

 • Som Slim-fit fast rakare

Relaxed

Relaxed är något lösare i formen jämfört med normal modellen. Vill du ha en bekväm byxa som inte sitter åt varken vid låren eller vaderna så kan detta vara något. Har du större eller vältränade ben så finns utrymme för dem från midjan ner till låren. Det finns både modeller som är raka eller breddar sig något ned mot foten. Det varierar lite mellan olika märken. Bra jeansmodell för aktiviteter med rörelse och soffhäng.

 • Gott om plats för muskler och annat
 • Lätt att röra sig i