Jeansordlista med ord, namn och uttryck
Det är ingen överdrift att säga att Jeans är ett mycket populärt plagg med många namn. Modeller har alvöst varandra genom åren och namn på olika detaljer tvättningar och kvaliteter har kommit och gått. Därför har vi satt ihop en liten ordlista – en Jeansordlista.
Det går att hitta nästan allt du vill i jeansväg oavsett modell eller utseende. Härligt – om det inte vore för alla namn på alla varianter av jeans. Många ord snurrar i luften och de flesta är på engelska.
Skall du köpa byxor i USA, England eller i Sverige för den delen så kan det vara skönt att veta vad ”Dropped Hem”, ”Bell-bottoms” eller ”Drainpipes” är för något. Förvirrad? Bara lugn – We’ve got you covered som man säger.
Bara lugn – We’ve got you covered
Vi har samlat en lista med de vanligaste uttrycken och namnen som har att göra med jeans i alla former. Namn på hur de är tvättade. Namn på hur byxbenen är formade och framför allt de engelska motsvarigheterna för några av de vanligaste uttrycken man stöter på när man skall köpa jeans på nätet.
svensk-engelsk ordlista
Här kommer listan. Du känner säkert igen de flesta sakerna men det finns garanterat några nyheter även för dig. Ta en titt.
A
Anti-Fit – Detta är klädesplagg som inte är till för att ”passa” i traditionell mening.
Acid-Washed – Lite missvisande namn då det inte handlar om någon syra. Först populärt bland surfare i Kaliforninen som ville få fram en ”saltvatten och sol” sliten look. Tvättas med pimpsten och bleks till de nästan är vita.
B
Baggy – Säckiga jeans. De här byxorna sitter löst och hängigt
Beltloop – Byxhällor. Det är dessa du drar skärpet genom runt byxan.
Bell-bottoms – ”Tjafs”. En modell med kraftigt utsvängda byxben. Populär under tidigt 70-tal men har sitt ursprung bland sjömän i mitten av 1800-talet. Man tror att de vida byxbenet gjorde dem lättare att rulla upp när man arbetade barfota.
Bootcut – Jeans som är något vidare från knäet och nedåt. Ursprungligen för att kunna träs över arbetsskor, alltså boots.
Buttonfly – Gylf som man stänger med knappar. Detta fanns redan på 1800-talets Levis-modeller och hänger fortfarande med.
Boyfriend jeans – Tjejmodell som sitter lite löst med en avslappnad stil som skall se ut att vara ”lånad” från sin kille. Modellerna är inte alltid säckiga och stora utan finns även i tightare form. (Lånade från sin lite mindre kille då antagligen.)
C
Carrot Jeans – Morotsmodellen är tighta nedtill och pösigare upptill med mer plats i grenen.
Cropped – Kortade/Beskurna. Detta kallas jeans som är kortare i längden och som brukar sluta vid fotleden.
Coinpocket – Myntfickan som sitter infälld i den högra framfickan på vissa modeller. Denna kallades från början för klockficka då den kunde användas till mindre lösa ur. Nu för tiden är den mer lagom till ett par mindre handsfree-hörlurar till mobilen.
D
Dark stone wash – Jeansen tvättas en kort tid med pimpsten vilket gör att mycket av färgen bevaras och ser mer ”dark” – alltså mörkare ut.
Drop crotch – Hängande gren och ofta lite pösigare kring låren.
Dropped Hem – Hem är den sydda kanten längs ner på byxbenet. När den är uppsprättad och utvikt så menar man att den är ”dropped”.
H
Hem – Den sydda kanten längs ner på byxbenet.
I
Indigo – Den klassiska blå jeans färgen.
Inseem – Måttet på insidan av byxbenet.
L
Length – Måttet på benlängden
Loose-cut / Relaxed – Lite större över låren och är lite lösare nedanför knäet.
O
Outseem – Yttersöm är ett mått som går längs ytterkanten på byxbenet från toppen av byxan till nederkant av byxbenet
Oz – Är ett viktmått som talar om hur mycket denim-tyget väger och därmed hur tjokt det är. Det finns tre olika viktklasser. Vanligast är Mid-weight. Vill du ha Raw Denim då är det lättast att ”gå in” Lightweith.
- Lightweight – under 12 Oz.
- Mid-weight – från 12 Oz. till 16 Oz.
- Heavyweight – allt över 16 Oz.
P
Pinrolled jeans – Upprullade byxben på jeansen. Detta kan göras på många olika sätt. Se denna artikeln jag skrivit om hur du rullar upp dina jeans på bästa sätt.
R
Raw Denim – Otvättad Denim. Efter att tyget tillverkats tvättas det normalt flera gånger. Otvättad Denim däremot är mörkare och till att börja med stela. Det krävs mycket användning för att gå in dem. Vissa tillverkare säljer dock jeans tvättade bara en gång. Förr såldes alla jeans otvättade och det var upp till kunden att gå in dem.
S
Sand blasting – Sandblästring. Man blåser sand med högt tryck på de delar man vill skall få en sliten look.
Skinny pants – Benen är raka och smala.
Straight-cut – Klassisk modell. Rak passform som håller sin lagoma passform hela vägen ner till foten utan att bli smalare eller vidare.
Stone wash – Stentvättade jeans. En process som gör att nytillverkade jeans ser slitna och använda ut. Plagget tvättas tillsammans med pimpsten – en porös och lätt lavasten och gör att kanter och sömmar nöts. Pimpsten kommer med ganska höga kostnader och har lett till att man försöker hitta alternativ till behandlingen. Bland annat används sandblästring.
Super stone wash – Längre tvättid med pimpsten som gör att tyget ser extra slitet ut.
Slim-fit pants – Ett samlingsnamn för smala jeans som sitter tight längs hela benet. Liknande modeller kallas också för drainpipes (stuprör), stovepipes (skorsten), cigarette pants (cigarettbyxor), skinny-jeans eller pencil pants (pennbyxor).
Straight – Jeans med rak passform som varken är utsvängda eller intagna.
T
Tapered – Formsydd modell som skall följa benets ”naturliga” form. Detta ger en tight åtsittande passform.
Tint – Tyget färgas för att få en ”smutsig” look.
Tube – Stuprörsjeans. Den här modellen sitter tight hela vägen ner till fotkölarna.
W
Waist – Midjemåttet på byxan.
Z
Zipfly – En gylf med dragkjedja.