Vem kom på jeans och varför är de blå?

2180
views
Vem kom på jeans och varför är de blå?
När kom jeans till Sverige. Vem kom på jeans och varför är de blå egentligen?Foto: PIRO4D/Pixabay CC0 1.0

Jeans – ett gammalt plagg som stått sig

Det går nästa inte att hitta någon som inte har eller har ägt ett par jeans. Jeans som byxa är definitivt ett av världens mest använda plagg. Populär både till vardag och fest, som man säger.  Men när började jeans bli vanliga i Sverige och när så de dagens ljus överhuvud taget? Vem kom på det mest populära plagget i världen och varför är de blå.  Här får du svaret på hur många jeans som säljs i världen under ett år. Gissa på en siffra och den kommer att vara för liten. Missa inte detta.

När kom de första jeansen till Världen?

De första Jeansen gjordes 1872 i San Francisco av Levi Strauss tillsammans med skräddaren Jacob Davis.

Levi Struss sökte sig under den amerikanska guldrushen till San Fransico 1853 för att göra sig en förmögenhet. Man kan säga att han lyckades men inte genom att hitta guld. Han drev som 24 åring en grossisthandel som sålde redskap kläder och även tyg – senare kallad Levi Strauss & Co.

En av Levis kunder var Jacob Davis. Han hade kommit på ett sätt att förstärka de byxor han gjorde på beställning till bland annat guldgrävare och andra grovarbetare. På särskilt utsatta ställen så fästa han nitar för att göra byxorna mer hållbara.

”beställning till bland annat guldgrävare och andra grovarbetare”

Jacob förstod vikten av sin uppfinning och ville ta patent på den men behövde en affärspartner. Han tänkte då på Levi som var den han köpte tyget ifrån. 1873 sökte man och fick tillsammans patent på det hållbara plagget med nitar.

Byxorna blev en försäljningssuccé bland guldgrävarna. Detta var precis vad de behövde.

Varför heter det Denim?

Till slut hittade Levi en lättare tygtyp som ändå var mycket hållbar. Tyget har sitt ursprung i Frankrike som där kallades ”Serge de Nimes” alltså ”siden från staden Nimes” Ordet drogs ihop i vardagstal och blev till slut de-nimes och till slut bara Denims. Det är detta man kallar tyget idag.

Den blå jeansfärgen introduceras

Indigo är ett organiskt färgämne med en utmärkande distinkt blå färg. Den blå färgen gjordes ursprungligen i Indien och kom från från växten Indigofera Tinctoria. Färgen är kostsam att framställa så under 1900-talet så ersattes den till stor del med syntetisk indigo istället.

Vid vävningen färgas varptådarna blå medan vävtrådarna behölls vita. Detta gjorde utsidan på jeansen blå medan insidan förblev vit.

”sjömän från Genua”

Ordet Jeans – Var kommer det ifrån?

De första plaggen av Denimtyg tillverkades i Genua i Italien under 1800-talet. Under den tiden kallades sjömän från Genua på amerikans slang för ”Jeans”.  Detta blev också synonymt med den byxmodell som dessa sjömän bar. Man tror att Levi kan ha haft dessa som förebild när de började göra byxan.

När kom det jeans till Sverige

Detta fantastiska plagg fick vänta till 1960-talet innan det blev populärt i Sverige. Från början var det vanliga enkla raka lite mörkare blå modeller som var vanligast. Byxan kallades kort och gott för blåjeans. Utmärkande modeformer på jeansen kom under 70-talet med kraftigt utsvängda byxben, så kallade Tjafs eller ”bell-bottoms”. Detta var vanligt och blev typiskt för många artister som var stora på 70-talet som ABBA och Bony M. Vida byxben förknippas med både disco eran och hippiekulturen. Modellen kommer och går i popularitet men har inte kommit tillbaka med så extrema former sedan den var som störst.

Världen äldsta jeans

Välden äldsta jeans förvaras i ett brandsäkert kassaskåp dit bara två personer har kombinationen.  Ett par rejält slitna jeans drogs fram i en gruva i Nevada av en privatperson. Efter att man fastställt äktheten auktionerades jeansen ut på Ebay.  Levi Strauss & Co köpte dem för den nätta summan av $46,532.

Det är ett par Levi’s men inte som många tror modell 501. Företaget förlorade mycket av sina äldre arkiv vid den stora jordbävningen och bränderna som följde 1906 och kunde därför inte exakt fastställa vilken modell det rör sig om. Modellen kallas i nuläget ”Nevada”.

Jeansen historia i många varianter

Historien om hur de första jeansen kom till finns i ganska många varianter på nätet. Detta tillhör modern historia då plagget bara har drygt 150 år på nacken. Ändå är det ganska svårt att veta vilken version som är den rätta. Uppgifterna på den här sidan är till viss del hämtade från Levi Strauss & Co själva men även andra källor  på nätet. Klart är att Levi och Jacob 1873 tillsammans fick patentet på den unika byxans konstruktion under samma namn som det mest kända jeansmärket fortfarande har.